Djevojka za laptopom

Održavanje prezentacija pred razredom ne mora biti noćna mora. Kako bi postala sigurnija u ono što prezentiraš i kako bi ovo prošlo što bezbolnije, vodi se s ovih 6 savjeta.

Održati prezentaciju pred razredom na neku temu nije tako teško kako ti se čini. Bilo da imaš strah od javnog govora, bed ti je, nemaš dovoljno samopouzdanja ili se bojiš da te nitko neće slušati, sada ćemo ti pokušati s tim pomoći. Bitno je kakvu prezentaciju napraviš i kako se pripremiš. Ako je i tebi noćna mora kada moraš to odraditi, vrijeme je da pobijediš taj strah i da postaneš bolja – jer i kasnije ćeš kroz život morati prezentirati stvari pred drugim ljudima. Sljedeći put kada ćeš morati pripremiti prezentaciju koju trebaš održati pred ljudima, vodi se s ovih 6 savjeta.

1.Najbitnije je da zapamtiš uvod i zaključak
Ako je nešto bitno zapamtiti najbolje i savršeno onda su to početak i kraj. Ako već početak ne znaš dobro, onda ćeš cijelu prezentaciju biti zbunjena i nećeš moći pohvatati konce. Kada kreneš samouvjereno onda ćeš i drugima i sebi pokazati da znaš o čemu pričaš. Također je bitan i kraj jer u zaključku uglavnom sumiramo sve što smo rekli pa ako naučiš dobro kraj, ne bi trebala imati ni toliko problema sa sredinom.

2.Pogledaj cijelu svoju prezentaciju i zapitaj se bi li ti bilo zanimljivo da ju drži netko drugi
Kada ju složiš do kraja, pogledaj ju od početka do kraja i zapitaj se bi li tebi to bilo zanimljivo. Ako je odgovor ne, onda ju još malo pokušaj upgrejdati. Možeš na internetu pronaći razne trikove kako da izgleda i vizualno što bolje.

3.Održi ju pred obitelji ili prijateljima kao vježbu
Možeš ju ispričati sama sebi, ali to neće biti to. Idealno je da ju održiš pred nekim drugim – roditeljima, prijateljicom, pred dečkom, sestrom ili doslovno bilo kim tako da ti ta osoba može dati povratnu informaciju.

4.Nemoj da bude suhoparna i samo puna raznih nabrojanih podataka
Nemoj da ti u prezentaciji piše sve od riječi do riječi što planiraš ispričati. Tako će i ljudima biti dosadno tebe slušati, a ni profa neće biti impresionirana. U prezentaciju stavi ključne riječi, bitne definicije, ali pokušaj što više toga prikazati vizualno – grafovima, mentalnim mapama, slikama…

5.Sjeti se da ako napraviš grešku nitko neće znati jer jedino ti znaš kako zapravo izgleda
Uvijek se bojimo da ćemo pogriješiti, ali činjenica je da nitko tamo osim tebe ne zna kako zapravo treba izgledati. Ako pogriješiš – tko će znati? Nitko! Zato nema smisla da si oko toga stavljaš veliki pritisak.

6.Nemoj stavljati u prezentaciju nešto što ti sama ne razumiješ
Ako nešto ne razumiješ, nemoj to staviti u prezentaciju ILI to nešto istraži pa da počneš razumjeti. Kada ćeš prezentirati, želiš da ono o čemu pričaš bude tebi jasno jer inače nećeš moći drugima objasniti.

održavanje prezentacije prezentiranje pred razredom napraviti prezentaciju da bude zanimljiva najbolja prezentacija savjet za prezentaciju

Još vijesti